Functioneert uw dampkap niet goed, dan zult u daar vaak al snel achter komen. Tijdens het koken zult u zien dat kookdamp niet goed wordt afgevoerd. Al snel zal de keuken blauw staan. In onze keukens treffen we verschillende soorten dampkappen aan. Zo zijn er bijvoorbeeld onderbouw dampkappen en schouwdampkappen en ook voor kookeilanden zijn er speciale dampkappen. Er zijn in België diverse merken te koop en allemaal kennen ze hun eigenaardigheden en specifieke problemen en mogelijke mankementen.
Kapotte dampkap repareren?
Bij ons witgoed reparatie bedrijf kunt u terecht voor de reparatie van uw kapotte dampkap. We repareren dampkappen van onder andere de volgende merken: AEG, Bauknecht, Bosch, Atag, Pelgrim, Samsung, Siemens, Etna, Beko, Atag, Whirlpool, Zanussi, Electrolux en natuurlijk Miele.
Merkt u dat uw dampkap problemen vertoont? Maak dan vandaag nog een afspraak met onze witgoed techniekers. Onze experts zijn werkzaam in geheel België. Er is altijd een reparatie specialist beschikbaar om op korte termijn uw dampkap te repareren.
De oorzaken van problemen met dampkappen
Te goede isolatie
U zult het misschien niet verwachten, maar een groot deel van de problemen met dampkappen in nieuwbouwwoningen wordt veroorzaakt door te goede isolatie.
Een dampkap doet niet veel meer dan lucht uit de keuken aanzuigen en dit vervolgens afvoeren naar buiten. Wanneer er onvoldoende lucht aanwezig is uw keuken, bijvoorbeeld door de uitstekende woningisolatie tegenwoordig, zal de dampkap minder efficiënt functioneren. De dampkap kan minder lucht aanzuigen dan de bedoeling is en daardoor slecht kookdamp afvoeren.
Oplossing van het probleem:
U kunt dit probleem met de afzuiging van uw dampkap eenvoudig oplossen door te zorgen voor voldoende luchttoevoer. Dat kunt u doen door tijdens het koken de deur of een raampje op een kier te zetten.
Vuile dampkapfilters
Is uw keuken uitgerust met een recirculatiedampkap? De oorzaak van het probleem ligt wellicht in vuile filters in de dampkap.
Maakt u gebruik van een dampkap met recirculatie, dan kan de oorzaak van het probleem worden gezocht in vervuilde filters.
Oplossing:
Controleer van tijd tot tijd de dampkapfilters en vervang deze direct wanneer dat nodig is.
Dampkap te hoog geplaatst
Hoe hoger de dampkap hangt, hoe moeilijker het wordt om goed kookdamp af te zuigen.
Oplossing:
Zorg ervoor dat de dampkap wordt geplaatst op ongeveer een meter boven de kookplaat of fornuis. De optimale hoogte kunt u overigens terugvinden in de handleiding van uw dampkap.
Dampkap is niet breed genoeg
Maakt u gebruik van een brede kookplaat, bijvoorbeeld met zes pitte of kookzones, dan zal uw dampkap minstens dezelfde breedte moeten hebben. Een te smalle dampkap kan de kookdampen niet goed afvoeren.
Oplossing:
De oplossing bij een te smalle dampkap ligt voor de hand. Zorg voor een dampkap die minstens dezelfde breedte heeft als het fornuis of de kookplaat.
Dampkap heeft over onvoldoende afzuigend vermogen
Heeft u een keuken van groot formaat, dan zult u een afzuigkap moeten installeren met een vermogen dat bij de inhoud van uw keuken past. Een afzuigkap met te weinig capaciteit kan niet optimaal functioneren.
Oplossing:
De oplossing is simpel. Zorg voor een dampkap met genoeg vermogen. Het benodigde afzuigend vermogen van een dampkap kunt u als volgt berekenen:
Dampkap benodigd vermogen:
Lengte x breedte x hoogte van de keuken.
U berekent met deze formule de inhoud van de keuken.
U kunt er vanuit gaan dat de dampkap het totale luchtvolume in de laagste stand tot 10 keer per uur zou moeten kunnen verversen. Is uw keuken bijvoorbeeld 2 meter breed en 5 meter lang en 3 meter hoog. Dan komt dat neer op een inhoud van 30 m3. U heeft in dat geval dus een dampkap nodig met een afzuigend vermogen van tenminste 300 m3 per uur.
Afvoerbuis van de dampkap is te smal of te lang
Bij afzuigkap problemen controleert u het beste ook altijd de afvoerbuis. Is de buis te smal of juist te breed is, of bevat deze teveel bochten dan kan dat problemen veroorzaken. Belemmeringen en blokkades van de dampkapbuis kan een oorzaak zijn een slecht functioneren dampkap.
Oplossing:
Probeer bij het plaatsen van een dampkapbuis te zorgen voor zo weinig mogelijk bochten. Voorkom ook een te lange afvoerbuis. Hoe korter, hoe beter. Een zo directe mogelijk aansluiting naar buiten toe is beter voor de prestaties van de dampkap.