Wasmachine centrifugeert soms niet

Het kan zomaar gebeuren. Na het afdraaien van een programma op uw wasmachine komt uw wasgoed kletsnat uit de machine. Nat wasgoed duidt op een probleem met de wasmachine. U kunt de machine beter niet meer gebruiken totdat u de oorzaak van het probleem heeft kunnen achterhalen.

De oorzaak van niet centrifugeren van wasmachine

Wanneer de wasmachine niet meer centrifugeert, is dat lastig. Het is meestal lastig om uit te vinden wat de oorzaak van het probleem is. Om u de helpende hand toe te steken hebben onze ervaren witgoed techniekers een lijst opgesteld met veelvoorkomende problemen bij wasmachines. Met deze lijst kunt u snel uitvinden of u het probleem zelf kunt oplossen of dat u er misschien beter aan doet om een expert in te schakelen. Onze witgoed techniekers zijn u graag van dienst bij het repareren van uw wasmachine.

 

Als de wasmachine niet meer wil beginnen met centrifugeren, kan dat duiden op verschillende mogelijke problemen:

 • Koolborstels van de wasmachine zijn versleten
 • Verstopt filter van wasmachinepomp

Het probleem zelf oplossen

Vervangen van de wasmachine koolborstels

De motor van uw wasmachine beschikt over een koolborstel. De taak van dit onderdeel is het doorgeven van energie aan de bewegende delen van de motor. Wanneer de koolborstel is versleten zorgt dat ervoor dat de wasmachine niet goed meer werkt. Zo kan de wasmachine bijvoorbeeld niet goed meer centrifugeren.

Zelf oplossen van problemen met koolborstels

Wanneer u zelf reparaties aan de wasmachine wilt uitvoeren is het belangrijk dat u veiligheidsmaatregelen neemt. Koppel de machine altijd los van het elektriciteitsnet en draai de waterkraan toe voordat u herstellingen uitvoert.

 

 1. De koolborstels kunt u terugvinden bij de motor. Deze bevindt zich onderin de wasmachine. Om toegang te kunnen krijgen tot de motor zult u eerst het bovenblad en het paneel aan de achterzijde moeten loshalen. U heeft een torx schroevendraaier nodig.
 2. Koppel de bedrading van de koolborstel los en haal de houder los uit de machine
 3. Plaats nu de nieuwe koolborstel in de houder en steek deze terug in de wasmachine
 4. Bevestig de bedrading terug op de juiste manier
 5. Plaats achterpaneel en bovenblad van de wasmachine

 

Zijn de koolborstels van wasmachine versleten?

De koolborstels zorgen bij wasmachines vaak voor problemen. Het zijn slijtagegevoelige onderdelen en de levensduur wordt beïnvloed door de mate van gebruik. Wanneer de koolborstels versleten zijn, kunt u dat merken aan de volgende signalen:

 

 • Wasmachine maakt een luid bonkend geluid, vooral bij het centrifugeren
 • Trommel zit losser dan voorheen
 • Wasmachine vertoond bepaalde kuren, zoals een kletsnatte was na het einde van het programma
 • Lampjes op de wasmachine branden zoals normaal, maar de trommel draait niet

Pomp wasmachine defect

Soms vergeet u de zakken van uw kleding te controleren op voorwerpen. Een vergeten muntje of een haarclipje kan het pompfilter van uw wasmachine verstoppen en dat kan leiden tot allerlei problemen. Zoals een natte was na centrifugeren.

Zo kunt u een verstopt wasmachine filter zelf oplossen

Koppel de wasmachine los van stroom en draai de waterkraan volledig toe.

 

Stap-voor-stap wasmachine pomp filter ontstoppen

 1. De pompfilters kunt u vinden aan de voorkant van de wasmachine. U zult onderop de machine een klepje zitten. Daarachter ziet u een draaiknop en een afvoerslang.
 2. Plaats een lege opvangbak of afwasteiltje onder de afvoerslang en maak deze los. Haal het dopje van de slang en laat de machine volledig leeg lopen. Daarna plaatst u het dopje weer terug.
 3. Naast het afvoerslangetje kunt u het filter vinden. Draai deze los. Ook hier zal water uitlopen.
 4. Controleer de schoepen van de pomp op de aanwezigheid van dingen die daar niet thuishoren. Verwijder ze en plaats de dop daarna terug.
 5. Steek de stekker in het stopcontact, draai de waterkraan open en gebruik de machine zoals u normaal ook zou doen.

Defecte wasmachine, snelle oplossing

Bent u er niet geheel zeker van of de problemen met uw wasmachine het gevolg zijn van defecte koolborstels, een haperend pompfilter of mogelijk een ander probleem? Neem contact op met onze witgoed hersteldienst. Er is altijd een witgoed technieker beschikbaar die vlug bij u langs kan komen om de wasmachine na te zien en te herstellen.

 • Wasmachine centrifugeert soms niet

Hoe gaat Hersteldienst Belgie u help om uw Wasmachine te herstellen?

Als u het formulier invult kunt u zelf aangeven wat het probleem is en wanneer u wilt dat wij uw witgoed repareren. Wij proberen dan de gewenste reparatiedatum in te plannen en nemen zo snel mogelijk contact met u op om de afspraak te bevestigen.

U kunt ons ook bereiken via een WhatsAppbericht.