Wasmachine krijgt water, maar draait niet

Van zodra u het wasprogramma hebt gestart hoort u dat wasmachine water krijgt. Daarna begint de trommel niet te draaien. Wanneer de wasmachine niet draait kan dat komen door verschillende oorzaken. Er kan bijvoorbeeld een probleem zijn met de motor of wasmachine aandrijving, maar er kunnen ook problemen zijn met de andere elektronica in de machine. Ook versleten koolborstels kunnen een veroorzaker zijn.

 

Wasmachine neemt water, maar start niet met draaien. Wat is daarvan de oorzaak?

Natuurlijk wilt u eerst weten wat de oorzaak is voordat u een technieker inschakelt. Mogelijk kunt het probleem namelijk zelf oplossen. Onze witgoed techniekers helpen u graag met zoeken naar de oorzaak, zodat het probleem snel kan worden verholpen.

 

Een aantal veelvoorkomende oorzaken van de problemen

 • Wasmachine heeft versleten koolborstels
 • Problemen met de aandrijving of wasmachine motor

Oplossingen van het probleem

Vertoont uw wasmachine de hierboven genoemde problemen, dan zijn er een aantal manieren waarop dat kan worden opgelost.

Versleten koolborstels

De koolborstels zijn een van de vele soorten onderdelen in een wasmachine. De koolborstel bestaat uit twee stiften van koolstof die worden geplaatst in een houder. Deze houder is weer gemonteerd in de wasmachine. Wanneer de wasmachine wel water krijgt, en dus overduidelijk wil beginnen met het programma, maar de trommel draait niet, kan de oorzaak van het probleem worden gezocht in de koolborstels.

Koolborstels van een wasmachine vervangen

Eerste stap is altijd het loskoppelen van de netstroom. Ook dichtdraaien van de waterkraan is belangrijk. Pas daarna is het veilig om te beginnen met het vervangen van de koolborstels.

Wasmachine koolborstels vervangen: stapsgewijs

 1. U kunt de koolborstel vinden in de motor, deze bevindt zich onderin de wasmachine.
 2. Maak voorzichtig de bedrading los en verwijder de koolborstelhouder.
 3. Plaats de nieuwe koolborstel in de houder en bevestig deze terug in de machine
 4. Plaats de bedrading op dezelfde manier terug in de wasmachine
 5. De koolborstels in de wasmachine zijn nu vervangen

Zijn er problemen met de motoraandrijving?

U hoort de motor van de wasmachine wel draaien, maar de trommel draait niet. Dan is er een grote kans dat de aandrijfriem is geknapt en dus vervangen zal moeten worden. Wanneer u veilig een reparatie aan uw wasmachine wilt uitvoeren, zult u de machine moeten loskoppelen van stroom en de waterkraan toe moeten draaien.

Nieuwe aandrijfriem plaatsen

 1. In de meeste gevallen kunt u de aandrijfriem vinden aan de achterzijde van de wasmachine.
 2. Haal het achterpaneel los door de schroeven los te draaien
 3. Haal de oude aandrijfriem los
 4. Plaats de nieuw aandrijfriem door deze eerst om de as van de motor te leggen en daarna pas om het snaarwiel. De riem is juist geplaatst wanneer deze strak aanvoelt.
 5. Plaats het achterpaneel van de wasmachine weer terug

Probleem niet op kunnen lossen?

Mocht u er niet in zijn geslaagd de wasmachine problemen op te lossen, maak dan gebruik van onze witgoed hersteldienst. Er is altijd een technieker beschikbaar bij u in de buurt die uw wasmachine kan komen repareren. Dat kan altijd op korte termijn, zo kunt u erop vertrouwen dat u de wasmachine snel terug in gebruik kunt nemen.

 • Wasmachine krijgt water, maar draait niet

Hoe gaat Hersteldienst Belgie u help om uw Wasmachine te herstellen?

Als u het formulier invult kunt u zelf aangeven wat het probleem is en wanneer u wilt dat wij uw witgoed repareren. Wij proberen dan de gewenste reparatiedatum in te plannen en nemen zo snel mogelijk contact met u op om de afspraak te bevestigen.

U kunt ons ook bereiken via een WhatsAppbericht.