Hoe een koelkast te herstellen ?

De meest voorkomende problemen met koelkasten en hoe ze op te lossen

Koelkasten zijn een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Ze houden ons eten vers en zorgen ervoor dat we geen voedsel verspillen. Het kan echter frustrerend zijn wanneer onze koelkasten defect raken en we niet weten hoe we ze moeten repareren. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende problemen waar mensen mee te maken hebben en geven we gedetailleerde oplossingen om u te helpen uw koelkastproblemen op te lossen.

 1. Koelkast koelt niet goed

Een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen worden geconfronteerd, is dat hun koelkast niet goed koelt. Dit kan leiden tot bedorven voedsel en kan erg frustrerend zijn. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen:

 • Controleer of de koelkastdeur goed sluit en dat er geen luchtlekken zijn.
 • Zorg ervoor dat de temperatuurregelaar op de juiste stand staat ingesteld.
 • Reinig de condensorspoelen om ervoor te zorgen dat ze niet verstopt raken met stof en vuil.
 • Controleer of de ventilator van de condensor correct werkt en of er geen blokkades zijn.
 • Water lekt uit de koelkast

Als u merkt dat er water uit uw koelkast lekt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele potentiële oplossingen:

 • Controleer of de waterafvoerleiding niet verstopt is. Reinig het indien nodig met een ontkalker.
 • Zorg ervoor dat de waterfilter correct is geïnstalleerd en niet verstopt is.
 • Controleer of de ijsmaker en de watertoevoerleiding niet lekken.

Het is belangrijk om dergelijke problemen zo snel mogelijk op te lossen om te voorkomen dat er schade ontstaat aan uw koelkast en de omgeving.

 1. Koelkast maakt rare geluiden

Een andere veelvoorkomende klacht is dat de koelkast rare geluiden maakt. Geluiden zoals een brommend geluid, geklik of tikken kunnen wijzen op een probleem. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

 • Controleer of de koelkast waterpas staat. Onevenwichtigheid kan ongewenste geluiden veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat de ventilator van de condensor en de ventilator van de evaporator goed werken en niet geblokkeerd zijn.
 • Reinig de ventilatorbladen om ervoor te zorgen dat ze niet vastlopen.

Als de geluiden echter aanhouden of erger worden, is het raadzaam om een professionele monteur te raadplegen om het probleem op te lossen.

 1. Koelkast bevriest voedsel

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de koelkast voedsel bevriest, zelfs wanneer de temperatuur goed is ingesteld. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

 • Controleer of de temperatuurregelaar correct is ingesteld en zorg ervoor dat deze niet per ongeluk is gewijzigd.
 • Controleer of de koelkastdeur goed sluit en er geen luchtlekken zijn.
 • Zorg ervoor dat voedsel niet te dicht bij de luchtcirculatieopeningen wordt geplaatst, waardoor het te snel kan bevriezen.

Als het probleem aanhoudt, kan het nodig zijn om een specialist in te schakelen om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

Conclusie

Het repareren van een koelkast kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste kennis en een beetje geduld kunt u veelvoorkomende problemen vaak zelf oplossen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en gewaarschuwd te zijn voor mogelijke risico’s bij het werken aan elektrische apparaten. Als u twijfelt of het probleem niet kunt oplossen, is het altijd aan te raden om een professionele monteur te raadplegen.

Wij hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het begrijpen en oplossen van enkele veelvoorkomende problemen met koelkasten. Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig onderhoud uit te voeren en alert te zijn op eventuele wijzigingen in de prestaties van uw koelkast.

Hoe gaat Hersteldienst Belgie u help om uw Apparaten te herstellen?

Als u het formulier invult kunt u zelf aangeven wat het probleem is en wanneer u wilt dat wij uw witgoed repareren. Wij proberen dan de gewenste reparatiedatum in te plannen en nemen zo snel mogelijk contact met u op om de afspraak te bevestigen.

U kunt ons ook bereiken via een WhatsAppbericht.