Wasmachine afvoerslang vervangen

Wasmachine afvoerslang vervangen: Een complete gids

Wanneer u merkt dat uw wasmachine niet goed leegloopt of er water lekt, kan het zijn dat de afvoerslang van uw wasmachine vervangen moet worden. De afvoerslang is verantwoordelijk voor het afvoeren van het gebruikte water uit de wasmachine. Dit is een essentieel onderdeel van het apparaat dat regelmatig onderhoud vereist en, indien nodig, vervangen moet worden. In dit artikel zullen we u begeleiden bij het proces van het vervangen van de afvoerslang van uw wasmachine.

1. Controleren van de afvoerslang

Voordat u begint met het vervangen van de afvoerslang, is het belangrijk om eerst de conditie ervan te controleren. Dit kan gedaan worden door de slang visueel te inspecteren op tekenen van slijtage, scheurtjes of verstoppingen. Daarnaast moet u ook de bevestigingen controleren om er zeker van te zijn dat ze stevig vastzitten. Een slecht functionerende afvoerslang kan leiden tot ernstige wateroverlast en schade aan uw wasmachine.

2. Benodigde gereedschappen

Voor het vervangen van de afvoerslang heeft u enkele gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat u deze bij de hand heeft voordat u aan de klus begint. Hier zijn de meest voorkomende gereedschappen die u nodig heeft:

 • Een platte schroevendraaier
 • Een tang
 • Een emmer
 • Een nieuwe afvoerslang die compatibel is met uw wasmachine

3. Voorbereidingen treffen

Voordat u begint met het vervangen van de afvoerslang, moet u eerst enkele voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat het vervangingsproces soepel verloopt. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

 • Verwijder de stroomtoevoer naar de wasmachine door de stekker uit het stopcontact te halen.
 • Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft om te werken en dat u gemakkelijk toegang heeft tot de achterkant van de machine.
 • Maak de omgeving rond de wasmachine schoon en verwijder eventuele obstakels die uw werk kunnen hinderen.

4. Het verwijderen van de oude afvoerslang

Nu u klaar bent met de voorbereidingen, kunt u beginnen met het daadwerkelijke vervangen van de afvoerslang. Volg deze stappen om de oude afvoerslang veilig te verwijderen:

 1. Zoek het uiteinde van de afvoerslang waar deze is bevestigd aan de afvoerpijp of gootsteen. Gebruik een tang om eventuele klemmen los te maken die de slang op zijn plaats houden.
 2. Trek de afvoerslang voorzichtig los van de afvoerpijp. Zorg ervoor dat u een emmer of doek onder de slang plaatst om eventueel achtergebleven water op te vangen.
 3. Verwijder nu het andere uiteinde van de afvoerslang dat is bevestigd aan de achterkant van de wasmachine. Dit kan worden gedaan door eventuele klemmen los te maken en de slang los te trekken.

5. Het monteren van de nieuwe afvoerslang

Nadat u de oude afvoerslang heeft verwijderd, kunt u doorgaan met het monteren van de nieuwe afvoerslang. Volg deze stappen om de nieuwe afvoerslang correct te installeren:

 1. Sluit het ene uiteinde van de nieuwe afvoerslang aan op de afvoerpijp of gootsteen. Zorg ervoor dat u de slang stevig vastmaakt met behulp van klemmen om lekkage te voorkomen.
 2. Verbind het andere uiteinde van de afvoerslang met de hiervoor bestemde aansluiting aan de achterkant van de wasmachine. Zorg ervoor dat de slang goed vastzit en stevig is bevestigd.
 3. Controleer of alle bevestigingen stevig zijn vastgeschroefd en dat er geen speling is tussen de afvoerslang en de aansluitpunten.

6. Testen en controleren

Nadat u de nieuwe afvoerslang heeft gemonteerd, is het belangrijk om deze te testen voordat u de wasmachine weer gaat gebruiken. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat de afvoerslang goed functioneert:

 1. Plaats de afvoerslang in een emmer of gootsteen en giet wat water in de machine.
 2. Controleer of het water zonder problemen door de afvoerslang stroomt en dat er geen lekkages optreden.
 3. Laat de wasmachine een volledige cyclus draaien om er zeker van te zijn dat de afvoerslang goed werkt.

7. Onderhoudstips voor de afvoerslang

Om ervoor te zorgen dat de afvoerslang van uw wasmachine in optimale staat blijft, raden we u aan de volgende onderhoudstips te volgen:

 • Reinig regelmatig de afvoerslang om eventuele verstoppingen te voorkomen.
 • Controleer periodiek of alle bevestigingen goed vastzitten.
 • Voorkom dat de afvoerslang geknikt raakt om de doorstroom van water niet te belemmeren.
 • Vervang de afvoerslang indien nodig, vooral als u tekenen van slijtage opmerkt.

Conclusie

Het vervangen van de afvoerslang van uw wasmachine is een relatief eenvoudige klus, mits u de juiste stappen volgt. Door de oude afvoerslang veilig te verwijderen en de nieuwe afvoerslang correct te monteren, kunt u ervoor zorgen dat uw wasmachine goed functioneert en waterlekkages voorkomen worden. Vergeet niet om regelmatig het onderhoud van de afvoerslang uit te voeren om de levensduur van uw wasmachine te verlengen. Met behulp van deze complete gids kunt u zelfverzekerd aan de slag gaan en uw wasmachine afvoerslang vervangen.

Hoe gaat Hersteldienst Belgie u help om uw Apparaten te herstellen?

Als u het formulier invult kunt u zelf aangeven wat het probleem is en wanneer u wilt dat wij uw witgoed repareren. Wij proberen dan de gewenste reparatiedatum in te plannen en nemen zo snel mogelijk contact met u op om de afspraak te bevestigen.

U kunt ons ook bereiken via een WhatsAppbericht.