Wasmachine maakt veel lawaai

Wasmachine maakt veel lawaai: wat zijn de oorzaken en hoe dit probleem te verhelpen?

I. Veelvoorkomende problemen die lawaai veroorzaken

Een van de meest frustrerende problemen die kunnen optreden bij een wasmachine is het maken van veel lawaai tijdens het draaien. Het kan niet alleen irritant zijn, maar ook een teken zijn van onderliggende problemen die moeten worden opgelost. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van lawaai bij wasmachines en geven we je handige tips om dit probleem op te lossen.

 1. Onbalans in de trommel

Een onbalans in de trommel kan een belangrijke oorzaak zijn van het lawaai dat wordt veroorzaakt door een wasmachine. Dit kan optreden wanneer de lading tijdens het centrifugeren niet goed verdeeld is, waardoor de trommel uit balans raakt. Het gevolg hiervan is dat de machine begint te trillen en lawaai maakt. Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om de lading evenwichtig te verdelen voordat je de machine aanzet. Zorg ervoor dat zware items gelijkmatig worden verdeeld en vermijd overbelasting van de machine.

 1. Versleten of losse onderdelen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van lawaai bij een wasmachine is versleten of losse onderdelen. Dit kan onder andere het gevolg zijn van slijtage door regelmatig gebruik of onjuist onderhoud. Onderdelen die vatbaar zijn voor verslijting zijn onder andere de lagers, aandrijfriem en schokdempers. Als deze onderdelen versleten zijn, kunnen ze gaan ratelen, bonken of piepen tijdens het draaien van de machine. Het is belangrijk om versleten onderdelen te vervangen om het lawaai te verminderen en verdere schade aan de machine te voorkomen.

 1. Verkeerde installatie

Een verkeerde installatie van de wasmachine kan ook lawaai veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer de machine niet waterpas staat of niet stevig op de vloer is geplaatst. Dit kan resulteren in ongewenste trillingen en het maken van lawaai tijdens het wassen en centrifugeren. Om dit te voorkomen, is het essentieel om de machine op een stabiele en vlakke ondergrond te plaatsen. Zorg er ook voor dat alle waterpasinstellingen correct zijn aangepast.

II. Tips voor het verhelpen van lawaai bij wasmachines

Nu we de veelvoorkomende oorzaken van lawaai bij wasmachines hebben behandeld, geven we je enkele handige tips om dit probleem te verhelpen:

 1. Controleer de lading: Zorg ervoor dat de lading gelijkmatig verdeeld is voordat je de machine aanzet, en vermijd overbelasting.

 2. Onderhoud de machine regelmatig: Controleer en vervang versleten onderdelen indien nodig en volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant nauwkeurig op.

 3. Plaats de machine correct: Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat en stevig op de vloer is geïnstalleerd.

 4. Verminder trillingen: Gebruik antislipmatten om trillingen en lawaai te verminderen.

 5. Professionele hulp inschakelen: Als het lawaai aanhoudt, kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

III. Voorkomen is beter dan genezen

Om problemen met lawaai bij je wasmachine te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en de juiste procedures te volgen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Reinig regelmatig de trommel en het filter van de wasmachine om verstoppingen en ophoping van vuil te voorkomen.

 2. Volg de aanbevolen procedure voor het laden van de machine om onbalans te minimaliseren.

 3. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel en voorkom overbelasting van de machine.

 4. Houd de machine op een stabiele en vlakke ondergrond om trillingen te verminderen.

Door regelmatig onderhoud en de juiste zorg te bieden, kun je lawaai en andere problemen met je wasmachine voorkomen.

Op deze manier hopen we je voldoende informatie te hebben gegeven over het probleem van lawaai bij wasmachines en je te helpen dit probleem effectief op te lossen. Volg de tips en richtlijnen die we hebben gegeven en geniet weer van een stille en probleemloze wasmachine-ervaring!

Hoe gaat Hersteldienst Belgie u help om uw Apparaten te herstellen?

Als u het formulier invult kunt u zelf aangeven wat het probleem is en wanneer u wilt dat wij uw witgoed repareren. Wij proberen dan de gewenste reparatiedatum in te plannen en nemen zo snel mogelijk contact met u op om de afspraak te bevestigen.

U kunt ons ook bereiken via een WhatsAppbericht.